pengikut

Persediaan ke Mesir

Assalamualaikum w.b.t

Ahad, 27 Oktober 2013

Insyaallah malam ni aku nak kongsi sikit la persiapan sebelum nak mai Mesir ni tapi boleh ja lau nak guna untuk pi negara lain pun. Da aku study di Mesir, aku tulis Mesir la. Benda ni cuma persediaan awal dari segi makanan ja. Kalau rasa nak tambah, boleh ja tambah. Ikut diri masing-masing.

1. Ikan Bilis

sumber : google
Ikan Bilis ni penting. Takdak Ikan Bilis payah gak sebab sesak-sesak hujung bulan, boleh ja makan nasik + kicap + ikan bilis. Benda ni bawak la dalam 1kg sorang pun da ok tapi pakat-pakat la dengan housemate, baru boleh dapat banyak bekalan ikan bilis ni. Lagi banyak, lagi bagus sebab benda ni tahan lama.

2. Kicap

sumber : google
Kicap ni benda paling penting dalam benda-benda yang lain. Takdak kicap, jenuh gak la sebab kat sini takdak jual kicap. Kalau ada pun, pelajar Nusantara (Indon, Melayu, Cina, Thailand) ja yang juai tapi mahai sikit la dari harga di Malaysia. Ready la dalam 2botol ka sorang, terpulang la. Pakat-pakat dengan ahli rumah yang lain sama. Baru ada bekalan kicap yang mencukupi untuk 8bulan kat sini.

3. Bihun

sumber : google
Kat sini takdak Bihun, yang ada cuma Spagethi ja. Spagethi apa yang ang nak, suma ada kot sini. Bekalan spagethi jangan risau tapi bekalan bihun kena risau sebab takdak bihun, kelupoq la ampa takley nak makan bihun sup. Yang ni bawak banyak takpa sebab tempoh expired dia panjang. Dalam 5 bungkus sorang pun ok dah.

4. Sup Bunjut, Pes Masakan

sumber : google
Sup Bunjut ni berguna gak time raya Qurban kot sini. Ley la nak buat sup daging ka apa ka. Beli la dalam 1papan tu, lepas tu Pes masakan tu, 1papan gak setiap jenis. Pes tomyam, nasi goreng, sup sayur dan lain-lain. Jangan lupa perencah Kurma Ayam Daging, Kari Ikan, Gulai Ayam Daging semua tu, bawak la dalam 1kotak atau 1dozen. Terpulang la sebab kat sini takdak jadi benda ni penting gak la sebab nanti nak masak takdak bahan lak.

5. Daun-daun

sumber: google
Daun-daun ni, daun-daun yang orang duk pakai dalam masakan tu. Macam daun kari, daun kunyit, daun pandan, limau purut dan daun-daun yang lain. Sini takdak rasanya tapi hari tu nampak la gak daun limau purut d Souq tu, daun-daun yang lain wallahua'lam. Apapun, beli pi la sebagai persediaan nanti nak masak tomyam ka, kari ka, apa ka. Bila beli ja benda ni, bagi kering dulu takot rosak lak daun-daun ni nanti. Da kering, simpan dalam plastik, sealed elok-elok. Nanti da sampai Mesir, bawak kuaq simpan terus dalam peti ais.

6. Ikan Kering

sumber : google
Haa, benda ni bagi aku benda paling penting. Takdak ni, susah gak sebab di Mesir ni ikan kering depa pelik sikit. Nak habaq macam mana pun taktau tapi memang pelik la. Dengan bau dia Ya Rabbi, tak tergambar dengan kata-kata. Ikan kering bawak la Ikan Tamban ka Ikan Talang ka Ikan Gelama ka, terpulang la tapi kalau aku pakat dengan housemate, ley dapat macam-macam jenis sikit ikan kering ni.

7. Sos-Sos

sumber : google
Orang Arab mesir ni, depa tak makan pedas. Satgi kalau makanan tu pedas sangat, mula muka naik merah habis. Sebab tu payah nak jumpa sos cili di Supermarket Arab ni, yang banyak sos tomato ja. Sos ni bawak la Sos Tiram, Sos Mee, Sos Cili, lepas tu sos-sos yang rasa ada juai d Malaysia tu, bawak mai. Kuantiti tu, bawak la dalam 2botol setiap jenis.

8. Belacan

sumber : google
Belacan ni penting gila. Benda ni takdak, susah gak sebab bukannya nak ada kot sini. Bawak banyak pun takpa, tak rugi sebab boleh simpan dalam peti ais. Tak Melayu la kalau tak makan sambal belacan. Jadi, jangan lupa belacan.

9. Milo, Horlicks

sumber : google
Milo, Horlicks kat sini takdak. Air koko ada la tapi tu pun tak sedap sangat. Beli la yang pek besaq ataupun Milo 3in1 tu. Takdak benda ni, merana gak la. Tengah malam bangun study takdak Milo, payah gak nak sengkang mata. Tu bagi aku la sebab aku tak minum kopi, Milo pun da cukup untuk sengkang mata ni jaga tengah malam untuk study.

10. Sirap, Oren, Sarsi

sumber : google
Sirap dengan Sarsi takdak kat sini tapi Oren ada cuma oren kat sini tak semacam dengan Oren Sunquick di Malaysia tu. Sini serbuk oren, bancuh dengan air gula ja. Rasa pun tak berapa sedap sangat. Kalau rasa nak bawak, bawak la dalam sebotol besaq tu ka tapi sealed elok-elok la. Benda tu kaca, bahaya gak sebab takot pecah. Pecah tu, naya la. Oren tak dapat, baju habis kotor. Sarsi, Sirap dalam botol plastik ja jadi bawak banyak sikit pun takpa.

-TAMAT-

Benda-benda ni semua, seeloknya letak dalam satu beg kecik untuk letak atas cabin. Kira hand-luggage la benda-benda ni semua. Bukan apa sebab takot letak cargo, pecah ka, bocor ka nanti habis baju, barang-barang lain dalam beg tu.

sumber : google
Pekerja cargo ni mana ada nak heran da sebab bukan beg kita ja dia handle. Banyak lagi beg depa handle jadi berhati-hati la. Benda liquid atau benda yang berbau tu macam belacan tu kita sealed elok-elok lepas tu letak dalam plastik. Takda la nak berbau cabin tu nanti. Buat double check-list, takot ada barang tertinggal ka apa ka. Jadi takdak la nak kalut bila nak check-in bag tu.

- sekian, wassalam -

El-Darb Al-Ahmar, Cairo,
Egypt

2 comments:

  1. Tak minum kopi,, hehe :-) penting ni,,, krus laa awk pasni byk mkn ikan2 kring ,,no more aym2. Hehe stdy btl2.

    ReplyDelete
  2. ini semua bhn bg yg rajin masak :)
    tp meggi penting jugak :D

    ReplyDelete